15 November 2010

Browseri.... ili muka po Internetu

Stari rimljani imali su izreku: " De gustibus non dispuntantum", o ukuasima ne vredi raspravljati. Ta izreka važi za skoro sve, pa i za korisćenje Internet pretraživača, ili da budem preciznijiu browsera. 
Na početku je sve bilo jednostavno, imali ste samo jedan browser i to je to, bio je to Nestcape Navigator, baziran na sada već ostarelom Gecko enginu. Onda je Microsoft izbacio IE, i rat browsera je počeo. Godinam su se ta dva browsera borila za deo kolača, i IE je polako ali sigurno osvajao svoj deo, i to najviše zahvaljući monopolu MS-a, i tome što se IE dobijao uz Windows, mada su korisnici drugih platformi imali druge opcije. IE nije loš, ali ga ubija sporost i glomaznost. Netscape je svoj put nastavio u Mozilli, a pojavili su se novi igrači. Prvi novi igrač, koji nažalost uzima samo oko 5% korisnika Interneta, ako je verovati statistici je norvešlka OPERA, i Google-Chrome, koji ima dosta pobornika. Tu je i Apple Safari, koji je baziran na Chrome enginu, ali koji boluje od dečijih bolesti prelaska sa OS-X na Windows. Mlađi korisnici ovih browsera se svađaju na forumima i blogovima, mada postoje i oni koji koriste više od jednog browsera. Prednosti jednog, ili mane drugog to zahtevaju. Recimo meni draga Opera, do nezvanične verzije 11 nije imala ekstenzije, koje su deo uspešnosti Google Chrome, koji takođe koristim, a čija je najveća mana nepodržavanje "mht" arhivskog fajl sistema, mada Apple Safari ima svoju verziju arhiviranja web stranica. Mozilla je sa druge strane postala samo platforma za dodatke. I više je ne koristim. 
 Da zaključim... ako već morate da birate, uzmite Operu i Chrome, a IE ionako ne možete izbeći, ako već korsitite MS Windows. Ako imate LINUX... e, pa onda imate izbor. I to više browsera. I na LINUX-u Mozilla  za divno čudo radi dobro.   

1 comment:

Anonymous said...

Davno je to bilo jos krajem prošloga veka kada sam koristla IE i Mozillu zbog koje mi je PC cvrčao, pištao i kočio se. Sada zahvaljujući mom prijatelju , koristim Google Chrome i veoma sam zadovoljna.