15 November 2010

Ћирилица or Latinica

Već skoro dve decenije traje opsesivna briga nekih krugova u ovoj našoj državi o sudbini ćirilice, uz konstantno pozivanje na odbranu nacionalnih vrednosti, jezika, kulture.... Plaše se "jadnici" da će upotrebom latinice nestati srba i srpske kulture. A zaboravljaju da je pre njihove iznenadne brige za ćirilicu i njenu sudbinu ista bila potpuno ravnopravna sa latinicom, da su izdavane knjige i časopisi na ćirilici, i ono što je najvažnije da su bili čitani. Danas skoro niko ne čita. Knjige, pa i časopisi, nisu dostupni širem krugu... preskupi su! Nema školskog programa, na najmoćnijem mediju, na TV-u. Knjige, kao što sam rekao, preskupe. Pa gospodo, odakle onda da se obrazuju, odakle onda da nauče ćirilicu, da je zapamte? Odakle da se nauči lepota književnog izraza, pravilna upotreba gramatike???? Odakle????
 Jedino ako ti dežurni dušebrižnici ne misle da se mladi naraštaji, pa i stariji, ne obrazuju iz "Kurira", "Skandala" i njima sličnog toalet papira....??? 
 Ako je tako, a sve miriše na to,  onda i njihova briga za "nacionalno" pismo i kulturu predstavlja samo jeftino prodavanje magle. Pozivaju se na računarsku tehnologiju i naravno dominaciju latinice na istoj, a zaboravljaju da svaki noviji operativni sistem ima podršku za UNICODE, i naravno podršku za oba naša pisma. 
  Jer da se ne lažemo i ćirilica i latinica su naša pisma. Srpska pisma. I to takvo, njihovo pozivanje na odbranu ćirilice, neće promeniti ma koliko se oni trudili. 
 Ja za razliku od njih, imam moto И ћирилица i Latinica, pišem i čitam na oba pisma, podjednako... 
 Jer više vrediš što više znaš. 

1 comment:

Anonymous said...

Slažem sa tvojim komentarom, slažem se da su deca onemogućena da se edukuju na pravi način, međutim takođe mislim da veliku ulogu u tome igraju i sami roditelji, jer ako im oni ne usade ljubav prema knjizi, kako će im to usaditi drugi?? Današnja škola,hmm, ona je samo usmerivač, ništa više, program je toliko suvoparan, sa previše nepotrebnih podataka, a ponekada i tako štur, da je deci to nezanimljivo, a uostalom, šta se današnjoj deci pruža? Farma, Big Brother, i mali milion sličnih gluposti. I onda nije za čuđenje, što deca neznaju padeže, pravopis ili čak svoje pismo.