16 February 2011

Laga, laga... a zato je meni nos dugačak....

Lutam ja tako Internetom, u pauzi posla i naletim na jedam rekao bih dobar članak, naravno podeliću ga ovde sa vama..... u celini celosti, kako je to voleo da kaže Žika Obretković.













Princ na belom konju i ostale laži

Najveći problem u vezi je zapravo taj što uglavnom obe strane imaju prevelika, nerealna očekivanja. Jedan od razloga za ta očekivanja su bajke i mitovi, legende o savršenstvu i ostale stvari koje su nam pričali kada smo bili mali. Te priče su nam se uvukle u podsvest i stvaraju paradgimu za sve buduće veze, tačnije, za sve buduće pokušaje.


Podsvest je vrlo ozbiljna. Naime, podsvest deluje na vrlo razumljiv način detetu od 4 ili 7 godina, zavisi od toga kada ste čuli priču. Evo nekih od šarenih laža koje se vrlo odražavaju na duge veze:

1. Princ na belom konju je tamo negde i uvek je spreman da spase svoju princezu.
2. Ako poljubimo žabu, ona se pretvara u princa.
3. Čim upoznate svog princa, automatski ćete živeti srećno do kraja života.
4. Sebično je ružna reč.
5. Poljubac prave ljubavi rešava sve probleme.
6. Upotpunjuješ me.

Zbog svega navedenog gubimo svaku ličnu odgovornost koja nam je potrebna da bismo bili u zdravoj dugoj vezi. Očekujemo da ćemo pronaći ljubav svog života, uzećemo se, imaćemo divnu kuću, izrodićemo decu i sve će biti roze. Međutim, kada shvatimo da to nekad ne ide baš tako, osećamo se izdanim. Iako se veruje da žene više ‘padaju’ na ove priče, muškarci ih isto vole. Mnogi muškarci osećaju veliku odgovornost da prehrane i zaštite porodicu.

Na taj način muški osećaj sopstva je usko povezan sa tim čime se bavi, odnosno, čime hrani svoju čeljad. Sad smo shvatili da je to sve samo mit. Čovek nije ono što radi, čovek je mnogo više. Da bismo se rešili sprega iz bakinih priča, evo jedne vežbe koja će vam pomoći da uvidite u koje priče i bajke i dalje verujete. Šta su vaša a šta stečena ubeđenja.

1. Uzmite papir i olovku
2. Na vrhu napišite ‘Muškarac i žena u ljubavi’
3. Podelite linijom papir na pola, levo označite sa ‘žena‘, desno sa ‘mukarac‘
4. Počnite da pišete sve ono što mislite da žena mora da uradi za ljubav, baš sve. Pustite um neka luta i traži, ako zapnete negde, odmorite, setićete se već
5. Uradite isto i za muškarca
6. Neizbežno, počećete da osuđujete neke od stvari koje ste zapisali. Za sada, pokušajte da izbegnete osuđivanje
7. Kada ste završili, zaokružite 2 ili 3 koncepta koja su vam pravila problem u prošlosti. Šta biste voleli da je drugačije? U šta biste pre verovali?

Ne možete promeniti dinamiku u vezi ako niste svesni šta je potrebno. Ova vežba će vam možda pomoći da se probudite, a zatim i da odlučite šta i na koji način da menjate. Srećno!

source: www.b92.net 

No comments: