12 January 2011

Da li? Wait Nokia's answer

NAKON ŠTO JE SA SVOJIM MOBILNIM telefonom Epic 4G i tabličnim računarom Galaxy Tab, krenula u „poteru“ za Appleovim iPhoneom, odnosno iPadom, kompanija Samsung sada namerava da „napadne“ i Appleov plejer iPod Touch.


Samsung je na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES), koji se od 6. do 9. januara 2011. godine održava u Las Vegasu, predstavio Galaxy Player koji će biti dostupan u kapacitetima od 8, 16 i 32 GB.


Galaxy Player, predstavljen početkom ove godine u Evropi, ima ekran od 8,1 cm (3,2 inča), kameru rezolucije dva megapiksela i operativni sistem Android 2.1 (Eclair). Američka verzija će navodno imati bolje specifikacije, uključujući i Android 2.2 (Froyo), LCD ekran od 10 cm (4 inča) rezolucije 800 x 480 tačaka, 3,2-megapikselnu zadnju kameru, prednju kameru za video razgovore, procesor brzine 1 GHz, Wi-Fi, Bluetooth 3.0 i ležište za microSD kartice.


Novi Samsungov uređaj za zabavu će takođe imati pristup prodavnici aplikacija Android Market, kao i Samsungovoj novoj prodavnici aplikacija. Pretpostavlja se da će Galaxy Player takođe biti opremljen Media Hubom – uslugom za gledanje TV emisija i filmova – kao i integrisanom podrškom za korišćenje Samsungove muzičke prodavnice. Ove tri opcije biće ključne ako Samsung želi da nadmaši Appleov iPod Touch.


Iako su opcije koje uređaji nude važne, snaga Applea je uvek ležala u načinu na koji iPod, iPhone i iPad jednostavno učitavaju sadržaj preko iTunesa.


Naravno, poneko zamera da iTunesu nedostaje bežična sinhronizacija, da je softver prilično veliki i da je Apple nemilosrdan po pitanju izbacivanja nepoželjnih aplikacija iz prodavnice App Store. Ali, milioni korisnika širom sveta vole ovi platformu zato što je veoma jednostavna za korišćenje. Prema podacima analitičke kompanije NPD Group, u privih sedam meseci 2010. godine, Apple je na američkom tržištu MP3 plejera (koje uključuje i iPod Touch) imao udeo od 77 procenata. Najbliži konkurent iPodu je SanDisk sa 8 procenata tržišnog udela, a prate ga Mach Speed, Sony i Coby.


Pojedini analitičari zato misle da je bolje opisati Galaxy Player ne kao pokušaj da se napadne iPod Touch, već iTunes, što je po njima mnogo teži zadatak. 

izvor (M.S.)

No comments: