05 January 2011

Montevideo


Glavna tema filma i TV serije je istorijski uspeh naše repreze
ntacije u Montevideu 1930. godine i osvajanje trećeg mesta na Prvom svetskom prvenstvu u fudbalu, kao i ličnosti mladih fudbalera koji su svojim entuzijazmom i talentom ostvarili veliki uspeh, proneli slavu svoje zemlje u svetu i postali istinske zvezde i prave legende. Blagoje-Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić – Tirke bili su više od zvezda i još mnogo godina kasnije markantne figure u našem fudbalu.

Igrani film se sastoji iz dva dela. Radnja prvog filma je smeštena u Beogradu i ima nekoliko paralelnih tokova. U njemu se upoznajemo sa fudbalerima i njihovim sudbinama, njihovim ljubavima, prijateljstvima i brojnim iskušenjima. Saznajemo kako se živelo u Srbiji i Beogradu 30-ih godina prošlog veka. Film govori o svemu što je pratilo fudbalere i rukovodstvo pred Prvi Mundijal i kako su se izborili da odu u Montevideo.

Radnja drugog filma se dešava u Urugvaju i prvo prati uzbudljivo dvonedeljno putovanje brodom naše reprezentacije do Urugvaja, a zatim učešće naše zemlje na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu na kojem je osvojila treće mesto.

TV serija koja nosi naziv “Montevideo, Bog te video!” ima 15 epizoda. Prve epizode TV serije nas upoznaju sa prilikama u Beogradu tridesetih godina XX veka, fudbalskim utakmicama u gradu, sukobima unutar fudbalske organizacije i pripremama za odlazak na Prvi Mondijal u glavni grad Urugvaja, Montevideo. Ostale epizode govore o putovanju u Montevideo i mnogim komičnim dogodovštinama sa ove velike avanture. Poslednje epizode svedoče o tri utakmice na Prvenstvu i osvajanju trećeg mesta naših reprezentativaca, kao i o njihovom trijumfalnom povratku u Beograd.

No comments: