11 January 2011

Pa ko je onda besmrtan... ?

Čitajući ovaj i ovakve članke, pitam se, pa ko je onda besmrtan. Mislite o tome!


Istraživanje pokazalo da svi pušači umiru

 

BEOGRAD, 10. januar 2011, (Njuz) – Svi pušači umiru, kratak je zaključak desetogodišnjeg istraživanja koje je dr Miloš Aleksandrović iz Instituta za mentalno zdravlje, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, sproveo na hiljadu pušača uzrasta od 20. do 81. godine.
- Svesni smo da ovo zvuči pomalo zastrašujuće i sami smo imali dilemu da li da javnosti iznesemo rezultat u nekoj zavijenoj formi, ali dužnost lekara je da bude iskren. Nakon desetogodišnjeg istraživanja, čiji završetak, nažalost, neki od učesnika nisu dočekali, zaključili smo da svi pušači umiru. Čak i oni koji su još uvek živi imaju veću verovatnoću da će umreti sada, nego što je bio slučaj na početku eksperimenta. Kad smo već kod verovatnoće, rezultati su pokazali da pušač od 70 godina ima za čak 889 odsto veću šansu da će umreti pre nego pušač od 35. Ipak, to ne treba da bude prevelika uteha za pušača od 35 godina, jer on ima za 112 odsto veću šansu da će umreti pre dvadesetogodišnjeg kolege – rekao je dr Aleksandrović.
Nakon iznošenja ovih uznemirujućih nalaza Udruženje duvanskih indsustrija Srbije (UDIS) uputilo je oštru kritiku i najavilo tužbu protiv dr Aleksandrovića. Prema njihovim rečima, u pitanju je samo jedna od mnogih teorija, koja nikako ne sme da se prihvati kao bilo kakva vrsta dokaza. UDIS se posebno buni zbog najava dr Aleksandrovića da će od Ministarstva zdravlja tražiti da obaveže sve duvanske kompanije u Srbiji da na paklicama, umesto dosadašnjih „banalnih upozorenja“, napišu „Svi pušači umiru“.
Građani Srbije ne obaziru se previše na ovo saopštenje. Stratedžik marketing je sproveo anketu na 500 ispitanika, koja je pokazala 77 odsto Srba veruje da iza ovog stoji antipušački lobi, koji je, nakon zabrane pušenja u kafićima koje se u nekima i primenjuje, svakim danom sve jači. Skoro polovina ispitanika, odnosno 43 odsto, smatra da iza ovog saopštenja stoji Vlada Srbije, koja želi da skrene pažnju građana sa poskupljenja cigareta plasiranjem priče kako one „inače nisu zdrave“, dok 6 odsto veruje da sigurno postoji neka veza između ove informacije i vakcinacije protiv novog H1N1 gripa.
Dr Aleksandrović je najavio da nema nameru da stane na ovom istraživanju, jer postoje indicije i da svi alkoholičari umiru, možda i narkomani, čime će se baviti narednih godina i što bi moglo da baci potpuno novo svetlo na bolesti zavisnosti.
izvor : www.njuz.net -Marko Dražić
 

3 comments:

The Seeker said...

Κοмшија Рајко, да је жив и здрав има 92 године, пуши од своје једанаесте године, пушио је шта је стигао, чак и свилу од кукуруза, сада не гаси цигарету. А баба Златана, никад није пушила, а покојна је већ 40 година.
Па ви видите!

Anonymous said...

Ja sam antipusac, ne volim pusenje duvana. To je tako ruzna, bolesna navika, unistavati svoje zdravlje.

Anonymous said...

Ako hoćete da živite večno, ne pušite,perite filmove.